Formulari de cerca

Falles

 

Les falles son unes festes en honor a Sant Josep (patró dels fusters), amb una gran tradició arraigada practicament a tota l’àrea metropolitana de València i declarada Patrimoni Cultural Inmaterial de la Humanitat. Al nostre poble es desenvolupen els actes propis d’aquestes festes.

 

ESDEVENIMENTS FALLERS

Crida

Oficialment, les falles, comencen l'últim cap de semana de febrer amb la Crida, on les Falleres Majors de Sedaví donen l'inici a la festa fallera.

L'Exposició del Ninot

Al Saló de plenarís de l’Ajuntament de Sedaví, les comissions falleres exposen el seu millor ninot tant de la falla gran com de la xicoteta.

Cavalcada del Ninot

La Cavalcada del Ninot es realitza un cap de setmana proper a l'inici de la setmana fallera. En ella, diferents comissions de falla exposen en la disfressa un tema, normalment de caràcter local o regional. Cada comissió satiritza o critica el seu tema, com si d'una falla itinerant es tractés i amb ninots "humanitzats".

Setmana Fallera

Es la setmana gran de les Falles, compren del dia 15  amb la plantà dels monuments fallers,  fins el dia 19 amb la Cremà.

La Plantà

Es l'acte d'erigir els monuments fallers, més coneguts pel nom genèric de falles. Es realitza primer la dels monuments de la categoria infantil i la matinada del 16 els monuments grans, sempre ha d'estar plantada a les 08:00 del matí del dia 16, moment en què es presentarà el jurat per qualificar-les.

La Despertà

Cada dia amb la despertà, els fallers desperten a la resta de veïns tirant a terra uns petards coneguts com "trons de bac", que exploten al colpejar el sòl, o masclets (petards de metxa de gran impacte).

L’Ofrena

L'ofrena es realitza el matí del 19 de març. En ella, cada fallera ofereix un ram de flors, amb el què es confecciona un tapís de flors als peus de la imatge de la Mare de Déu del Rosari, patrona del municipi.

La Nit de la Cremà

La cremà és l'acte de cloenda de les festes. Consisteix en la cremà dels monuments fallers plantats per les comissions falleres. L'acte ve precedit per un castell de focs artificials, encès per la Fallera Major i el President de la Comissió. En primer lloc, es procedeix a la cremà del monument infantil. Posteriorment, a mitjanit es cremen els monuments grans.

 

Programació
Comissions falleres